Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Párhuzamos univerzumok – Ketogén diéta és a magyar konyha

A működőképessége és egyszerűsége révén egyre jobban terjedő ketogén étrend és a tradicionális magyar konyha között több párhuzamot is találni. Mi magyarok már mindent kitaláltunk?

A különféle táplálkozási divatok és a szakértők előszeretettel állítják be egészségtelennek a hagyományos magyar konyhát, ennek megfelelően finoman vagy kevésbé finoman ostorozzák a bevált és a sokak által szeretett ételeket. Ha egy kicsit más szemszögből nézzük a hazai főztöket, akkor sok érdekes dolgot lehet megfigyelni. Az egyik, hogy rengeteg étkünk passzol a ketogén diéta vagy életmód által javasolt táplálkozási formába. Érdekesség, hogy ha ezeket az ételeket fogyasztjuk, akkor az jó hatással van a közérzetre, az állóképességére és fogyni is lehet tőlük.

A legegyszerűbb példákkal bemutatni, hogy a magyar konyha, és a ketogén diéta, mennyire jól illemek egymáshoz. Nemsokára megemlítjük – a mai trendek szerint egészségtelen – hazai konyha néhány remekét, és utána kifejtjük, a ketogén diéta főbb vonalait, utána az olvasó a saját szemével is megfigyelheti a párhuzamokat.

A nap bőséges reggelivel indul, ahol előkerülhetnek a különféle szalonnák, hagyma, paprika, kolbász és a felvágottak. A tepertő és a nagy testvére, a pörc is a reggeliző asztalra kerülhet. Ha valaki gyors főzőcskével indítja a reggelt, akkor szalonna kerül a serpenyőbe, és utána hagyma, majd a kör bezárul a tojással, ami rántotta vagy tükörtojás formában is készülhet. Aki akarja, az zöldségekkel is turbózhatja a rántottát.

Az ebédnél ott a káposzta több formája, amely jól illik a ketogén étrendbe: toros káposzta, a töltött káposzta és a húsos káposzta, azaz a székelykáposzta is pont passzol hozzá. (Egyedül a töltött káposzta hozzáadott rizsája nem illik a ketogén étrendbe.) A különféle pörköltök is harmonizálnak a diétával, ez a mondatrész, pedig az egyik legjobb ellentmondás a világon, ha nem ismerjük a ketogén étrendet. Fontos megjegyzés a pörköltöknél, hogy ott a kulcs a köret kiváltásán és a kenyér elhagyásában található.

Ha az olvasó nem jártas a ketogén étrendben akkor a vázlatosan ismertetjük a főbb vonalakat. Az egyik hangsúly a szénhidrát minimális bevitelén van, amely több más diéta, egészséges életmód főbb iránya is. Ez százalékban kifejezve, a szervezetbe bevitt napi táplálékoknak mindössze az öt százalékát teszi ki. A következő szintet, a húsz százalékot képviselő fehérjék teszik ki. A fő csapás irányt, a ketogén táplálkozásban hetvenöt százalékot kitevő zsírok jelentik. Meglepő, de ez azt jelenti, amit jelent, hogy zsírok, olajok, jelentik a táplálkozás fő forrását. Ha ezen a szemüvegen keresztül szemléljük a magyaros étrendet, a tradicionális magyar konyhát, akkor sok párhuzamosság megfigyelhető.
Ez azt jelenti, hogy aki idegenkedett az életmódváltástól és nem tudott elszakadni a megszokott kedvenceitől, annak is van remény arra, hogy a főbb “tartóelemeket” megtartva életmódot változtasson és a fogyás irányába induljon. Ez talán kevesebb nyűggel jár.

Mielőtt bele élné magát az olvasó, hogy minimális változással a csülkös pacallal fog diétázni, két fontos adat, aminek egyik részét csak érintettük: az egyik, hogy a szénhidrátok bevitelét minimalizálják. A másik sarok pont, hogy a cukor bevitele is tiltott és még néhány gyümölcs, zöldség is a tiltó listán található. Ezekről később lesz szó.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ketogén diéta és a magyar konyha