Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mennyi az annyi avagy a szénhidrát nettó vagy bruttó?

A szénhidrát számítása a ketogén étrend esetén

Bodó István - 2018. 11. 24.

Amikor valaki elkezd áttérni a ketogén életmódra, akkor az első zűrzavar a szénhidrát mennyiség miatt keletkezik. Megkapta az arányokat, 5% szénhidrát, 20% fehérje és 75% zsír. Aztán azt hallja, hogy 20 gramm szénhidrát, majd azt, hogy 25 gramm, de ne menjen feljebb 50 grammnál. Aztán rájön, hogy ez nagyon nagyon kevés és ezek után azt is hallja, hogy de ez a nettó szénhidrát. Na ebből a gubancból vágja ki magát az ember Nagy Sándor kardja nélkül. A teljesség igénye nélkül megkísérelném tisztába tenni a témát.

Kezdjük az elején. Az emberi test különleges és minden ember teste egyedi. Befolyásolják az elfolyasztott ételek, italok, a makrók(fehérje, zsír, szénhidrát) és maga az elfogyasztott étel mennyisége. A korábbi feltételezés az volt, hogy 70%-ban a genetika a felelős az alakunkért és 30%-ban az étrend. Ma ez az arány megfordult és látjuk, hogy 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a genetika az, ami meghatározza alakunkat illetve testzsírszázalékunkat.

Ezért fontos számunkra, hogy miből mennyit eszünk.

De térjünk a lényegre - ahhoz, hogy fogyjunk ki kell számítani a megfelelő kalória mennyiséget és a makrókat. Miért is van ez? Nos vegyünk egy személyt, akinek a napi kalóriaigénye 2000 kcal (csak a könnyű számolás miatt ). A keto-s adatok alapján  5% szénhidrátot azaz 25grammot lehet fogyasztanunk. Aztán 20% fehérjét azaz 100 grammot, valamint 166,6 gramm zsírt. Hogyan tudjuk ezt kiszámítani? Úgy, hogy 1g szénhidrát illetve fehérje 4,2 kcal-t biztosít a szervezet számára, míg 1g zsír 9 kcal-t. A jelen példában az egyszerűség kedvéért nem 4,2-vel, hanem 4-el számoltam mind a fehérje és szénhidrátnál. Ha valakinek 1200 kcal-ra van szüksége, az láthatja, hogy az 5% szénhidrát kevesebb lesz. Kisebb test, kevesebb szénhidrát, de ezzel arányosan a másik két makró is csökkenni fog. Ami a lényeg, minél alacsonyabb a szénhidrát, annál könnyebben kerülünk ketózisba ! Szóval az első zűrzavaron már túl is vagyunk.

Jöjjön a második azaz, mi is az a nettó szénhidrát. Sajnos éveken keresztül én is rosszul számítottam a tápanyagok nettó szénhidráttartalmát. Pedig az egyik legfontosabb a ketogén diétában, hiszen ha nem fogyasztunk szénhidrátot, akkor áll át a szervezetünk a glukagon hormon által a zsírégető fázisba. Mi az, ami leginkább serkenti a Glukagon hormon termelését? Az alacsony szénhidrát fogyasztás valamint a rövid intenzív sport és a böjt. Az utóbbi azért, mert a böjt folyamán a vércukor szintje leesik és nincs inzulin termelés és ekkor kapcsolódik be a glukagon hormon termelése.

Akkor hát nézzük, hogy hogyan kell számolnunk.

Először is nézzünk meg egy élelmiszer cimkét!

A bekeretezett részben láthatjuk, hogy a teljes szénhidrát tartalom 37 gramm és ez a

Bruttó szénhidrát tartalom, azt jelenti, hogy minden benne van. Ahhoz, ogy kiszámoljuk a Nettó  szénhidrát tartalmat, ki kell vonnunk a rostok mennyiségét a bruttó szénhidrát mennyiségből. A jelenlegi ábrán nincs, de van olyan édesítő (erirtit, stevia, etc) , amelyek a cukoralkohol (polyol) kategóriába esnek. Ezek is szénidrátok, de nem felszívódó szénidrátok és kalóriatertalmuk nulla. Tehát a bruttó értékből ezeknek a mennyiségét is ki kell vonni és ez lesz a Nettó szénhidrát értéke.

Nézzünk egy példát: Vegyük a fenti ábrát, de tegyük még hozzá, hogy a termék tartalmaz még 20 gramm cukoralkoholt is.  Ekkor a Nettó szénhidráttartalom számítása a következő képpen zajlik: A teljes szénhidráttartalomból 37 gramm kivonjuk a rostok mennyiségét, amely itt 4 gramm valamint a 20 gramm poliolt is kivonjuk belőle, tehát 13 gramm lesz a felszívódó szénhidráttartalma a terméknek. Ezt így tudtam és is, de SAJNOS EZT ÍGY CSAK AZ USA-BAN TUDJUK SZÁMOLNI !!! Ott a rostot és a poliol mennyiségét is beleszámoljuk a szénhidrátok mennyiségébe.

 

AZ EURÓPAI UNIÓ TERÜLETÉN VISZONT KIVONJÁK A SZÉNHIDRÁTOK MENNYISÉGÉBŐL A ROSTOKAT ÉS AZT AZ ÉRTÉKET TÜNTETIK FEL A CSOMAGOLÁSON!!!

 

   Ez az előző példa alapján azt jelenti, hogyha a terméket az EU területén vásároltuk, akkor a valós Nettó  szénhidráttartalom 17 gramm lesz a 13 gramm helyett!!! Sajnos korábban volt olyan, hogy az amerikai számítást használtam Europában, mert fel volt tüntetve a rosttartalom is a csomagoláson, így duplán vontam ki a rostok mennyiségét és így rosszul számoltam. Nem értettem, hogy miért nem tudok Ketózisba kerülni. Mi történik akkor, ha egy termékben 5 gramm szénhidrát van és 20 gramm rost?

Ha matematikailag gondolkodunk, akkor -15 gramm szénhidrátnál tartunk, tehát …. hurrá még ehetünk 15g szénhidrátot plusszba. Sajnos ez nem így történik!

Ebben az esetben a termék felszívódó szénhidráttartalma 0 gramm lesz!

Magyarországon a kezdeti lelkesedés elkapta a gyártókat és ilyen (rost) termékekből készítettek liszteket illetve termékeket. Nagyon jók is voltak, lehetett őket ízesíteni és finom ketós illetve lowcarb termékeket lehetett készíteni belőlük. A gond egyetlen dolog volt: A SOK EMÉSZTHETETLEN ROST TELJESEN MEGÜLTE A GYOMROT !

Ekkor a személy úgy érezte, mintha egy kő lenne a gyomrában. Végigjárva az utat, sajnos nem találtunk az igényeinknek megfelelő terméket, hát fejlesztenünk kellett !

A fő szempontjaink a következők voltak például egy kenyér esetén. Legyen a textúrája olyan, mint egy valódi kenyérnek. Legyen az íze is olyan, mint egy valódi kenyérnek. Ne feküdje meg a gyomrot a túl sok rost miatt!

Örömmel jelenthetem be, hogy a kenyér elkészült!!!!

A makrók a következők:

                                                100 g kenyér -          259,2 kcal-t

                                                                                    5,44 gramm szénhidrátot

                                                                                    27,28 gramm fehérjét

                                                                                    6,56 gramm zsírt tartalmaz

valamint 37,9 gramm rostot is tartalmaz, tehát nincs benne felszívódó szénhidrát !!!

Szerencsére már elérhető a webáruházunkban, hogy tudjatok bundás kenyeret, pörköltszaft vagy lecsó mártogatós kenyeret enni!

Itt a link hozzá: https://www.webshop.ketochef.hu/elelmiszerek-155/lisztek-liszt-keverekek-156

Hamarosan érkezik a palacsinta is, melynek hasonlóan alacsony lesz a szénhidráttartalma és élvezhető íze lesz!!!

 

Szép napot és jó számolgatást kívánok !                                   

Bodó István

Ketochef

Tartalomhoz tartozó címkék: Nettó vagy bruttó szénhidrát