Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > >

Kifejezések

Ketogén életmód – A fogyás megértése

Eddig jól titkolták az átlagember előtt: ha elég pontosan tudjuk, hogy mit, miért teszünk – magyarul tudatosak vagyunk – akkor jobb eredményeket érhetünk el az élet bármely területén. A tudatosság nyerő a fogyókúrában, életmód váltásban is, ezért készítettük el a szótárunkat.

Acetát

Az acetát az ecet, tudományosabban az ecetsav alkotó eleme. A kémiai képletével nem terhelnénk az olvasót, nem kémikus nyelven, vízben jól feloldható anyagot jelöl, amit a vegyiparban festékek, ragasztók gyártására is használnak.
Az acetát a ketogén életmódhoz is köthető, mert a zsírsavak, a zsír képződéséhez szükséges anyag.

A kifejezés a latin ecet (acetum) szóból érkezett az angolba, amit egyszerűen átvett a magyar nyelv. Az acetát kifejezést általában vegyiparban, kémiában használják és persze a ketogén életmódban.

Adaptálódni

Az adaptál szót mostanában elég sokat hallani, ebből származik az adaptálódni kifejezés. Főként technikai dolgok, berendezések jellemzésére használják, de a biológiában is gyakran előfordul. A legjobban úgy lehet megérteni, ha megnézzük miből származik.

A latinhoz kell visszamennünk, a ma már csak az orvosi és jogi területen használt nyelvben az adaptare kifejezést találni, ami azt jelenti, hogy hozzá igazítani.
Ez a hétköznapi életben olyan működési módot jelent – legyen az gép, élőlény, program stb. – amely alkalmazkodik a körülötte változó körülményekhez.

Adaptálódni annyit tesz: alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Atkins diéta

Az Atkins diéta hivatalos elnevezése Atkins Táplálkozási Szemlélet (Atkins Nutritional Approach), amelyet Robert Atkinson dolgozott ki és adott közre 1958-ban. A diétát azért alkotta meg, hogy lefogyjon. Az alapja az, hogy alacsony szénhidráttartalmú ételeket kell fogyasztani, így a szervezet anyagcserekor a glükóz (szőlőcukor) energiává alakítása helyett, az elraktározott test zsírokat változtatja energiává.

Böjt

Meghatározott napokon vagy időszakok alatt tartózkodás bizonyos ételek (általában a hús) fogyasztásától vagy a megszokott étkezéstől. A böjt lehet az is, mikor kevesebbet eszik valaki vagy csak bizonyos fajta táplálékot fogyaszt, pl. lé böjt kúra. Ez lehet a saját döntése alapján, kényszerűségből pl. egészségügyi, testi problémák megoldására vagy a jobb testi állapot elérése miatt.

A böjt vallási eredetű, a keresztényektől az arabokig, sok helyen használták, használják, általában a gyomrot, testet jobban megterhelő időszakok után, előtt. A józan észen, tapasztalaton és megfigyeléseken alapuló módszer.

Bulletproof kávé

Magyarul golyóálló kávé. Nagy energiát adó, különleges kávé, amely a néha napján a reggelit is helyettesíteni tudja, ráadásul fogyni is lehet tőle. A valószínűtlenül jól hangzó nap indítót, az amerikai Dave Asprey dolgozta ki.
Az öt évig tartó tudományos munka onnan indult, hogy Asprey Tibetben jakvasas teát ivott, ami a teherhordó serpák energia itala. Az elkészítésére és a receptjére a videó csatornánkban is rátérünk a hozzávalók: kávé, vaj és kókuszolaj.

Diéta

A diéta kifejezéssel naponta találkozhatunk. A szó megértését segíti, ha megnézzük az eredetét, tudományosan fogalmazva az etimológiáját.
A legjobb gyógy-étrendnek magyarítani, mert a görög diaeta, gyógy-étrendet jelent. Ha kicsit tovább nyelvészkedünk, akkor a diaita (életmód) következik, a legelső láncszem pedig a diaito, azaz a választ kifejezés.

A diéta különleges étrendet jelent, amelyet az elérendő egészségügyi, testi változások érdekében állítottak össze.

Elektrolit

Olyan cseppfolyós anyag, amelyben elektromosan töltött részecskék vezetik az áramot. Az elektrolit nem csak ásványi sókból álló oldat lehet – ami például a testben található – hanem olvadékban is előfordul, lásd. az alumínium gyártás folyamatát.

A kifejezés eredete két görög szó, az elektro és az oldott, oldoz összetételére vezethető vissza. Az elektro jelentése borostyán, ezért kapta ezt a nevet, mert anno a fenyők megkövesedett gyantáját, a sárga borostyánkövet ruhával dörzsölték és így hoztak létre elektromos töltést.

Eufória

A szó nem köthető az Európai Unió iránt érzett mérhetetlen örömhöz, az egy másik tárgykör. Esetünkben nagyon nagy mérvű örömöt, öröm érzését jelent a szó.
A kifejezés a magyar nyelvbe az angolon át érkezett, az euphoria az angolba pedig a görögből került át. A görög szó jelentése a jó közérzet, amiből az eu jelenti a jót.

Fehérje

A legegyszerűbb meghatározása a fehérjének, hogy testet építő anyag. Fontos a szervezetbe juttatása, mert a test fehérjék segítségével épül fel és épül újjá. Első számú fehérje forrás a hús és a tojás, de a növényekben is előfordul, pl. a gyümölcsök magjában.

Glikogén

A glikogén olyan szénhidrát fajta, amely feladata a testben a rövid távú energia raktározás. Helye a májban és az izmokban található.
Több megértést szerezhet a glikogén témájában, ha megnézni a szénhidrát meghatározását.

Hormon

Olyan nedv és váladék, amelyet a testben lévő mirigyek termelnek, számtalan fajtájuk létezik. A feladatuk a vér által szállított folyadékoknak, hogy a szervezetben folyamatos szabályozást végezzenek, összehangolják a különböző szervek működését. Az orvostudomány mellett, a biokémia foglalkozik a hormonokkal és a hormon rendszer működésével.

A szó a görög eredetű, a jelentése mozgásra serkentő, ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor visszavezethető az ösztönöz és a kezdés görög szavakhoz.

Kémia

Az anyagok átalakulásával, átalakításával, szerkezetével foglalkozó tudomány, azaz a vegytan. Ismertebb neve a kémia.
Az egyik ága a biokémia, amely élőlényekben folyó vegyi folyamatokkal foglalkozik.

A szó eredete meglehetősen érdekes, mert a latin alkímiából érkezett a magyar nyelvbe, az pedig az átalakulás művészetére fordítható arab kifejezésből ered. A szó az egyiptomi mágiára vezethető vissza, a kémia eredetének a kiinduló pontja Egyiptom ősi neve, a Kemet.

Keton

Szerves oldószer, tehát olyan anyagból készült, amely eredetileg élő szervezetből származik (pl. kőolaj, alkohol) és felold más anyagokat. Erősen szagos, nagy részben a vegyiparban használják és ott is állítják elő. Érdekesség, hogy a test működése közben is keletkezik, ennek a folyamatnak a velejárója, hogy a személy lehelete aceton szagú.

A szó eredete nem bonyolult: a magyar nyelvbe a németből érkezett, aminek a jelentése aceton, ami szerves oldószer. A színtelen, szagos folyadék a körömlakk lemosóban is található. Az aceton, a latin acetum, ecet szóból származik.

Ketózis

Az a folyamat, amikor a test, a szervezetben lévő zsír bontásakor keletkező ketont kezdi el használni, mint energia forrást. Nem pedig a megszokott cukrot, azaz a glükózt. A szervezet a zsírt “égeti”el és ennek a hatására a személy lehelete aceton szagúvá válik.

Kalória

A táplálkozás témájában a kalória azt az energia mennyiséget jelenti, amit a testbe vitt étel emésztését követően, az “elégetés” során a sejtekben felszabadul. Minden ételnek van egy adott kalóriája.

A szó a franciából jött, a gallok a latin hő kifejezésből vették a fizikában is használt szót, mértékegységet. A végső származása a szanszkrit aratás szóra vezethető vissza, amire a forró idő kifejezést is használták.

Koleszterin

A sokat emlegetett szót a franciából vette át a magyar nyelv, oda a görögből került, mert eredetileg a görög epe és a szilárd szavak összetételéből áll. Az elnevezés onnan jött, hogy először az epekőben fedezték fel.

Létfontosságú anyag a sejtek építésében, fontos tudni, hogy a koleszterint a szervezet maga is elő tudja állítani. Lényeges a szerepe a test működésében, részt vesz a D-vitamin, a nemi, a stressz és más hormonok termelésében.

A koleszterinnek három fajtáját különböztetjük meg, az egyik a HDL-koleszterin, azaz nagy sűrűségű fehérje, amely zsírszerű, vízben oldódó.
A HDL koleszterint nevezik „védő” koleszterinnek, az elnevezést azért kapta, mert az érfalban már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Így vesz részt az érfalak védelmében.

Az LDL-koleszterin a „rossz” koleszterin. A funkciója a koleszterin szállítása a májból a sejtek irányába, pont fordított az útja, mint a “jó” koleszterinnek.

Az összkoleszterin, a jó és a rossz koleszterin értékekből áll össze, a kolesztertint jelző érték, szám.

Megjegyzés: a koleszterin szint jó értéke orvosi körökben a vita tárgyát képezi. Haladóbb vagy felvilágosultabb nézetek szerint a veszélyes koleszterin szintnek a megállapítása és lentebb vitele egyszerű vásárló gyártás a gyógyszergyárak részéről. Ebben a vitában a szótár készítője nem kíván állást foglalni, az olvasóra bízza, hogy melyik irányzatnak ad igazat.

LDL részecskeméret

Az LDL-koleszterin, az úgynevezett „rossz” koleszterin elnevezése. A funkciója a koleszterin szállítása a májból a sejtek irányába, pont fordított az útja, mint a “jó” koleszterinnek. Ennek a koleszterinnek a mérete fontos az egészség szempontjából.

Markerek

A testben lévő örökítő anyagokkal, a génekkel foglalkozó tudomány szakkifejezése is a marker. Azokat a genetikai elemeket hívják markernek – jelölőnek – aminek jelenléte vagy hiánya valamilyen látható változást okoz a testen, testben vagy a személy genetikájában. A test egyedi jellegét, az öröklött gének mellett a markerek okozzák. A markerek segítségével különféle betegségek vagy betegségek előzményei is kimutathatók a testben.

MCT olaj

Az MTC három angol szónak a kezdőbetűje: közepes láncú zsírsavak. Neutrális zsírsavaknak is nevezik őket, a szervezetben a zsírok főleg ebben a formában találhatók. Az MTC-t tartalmazó olajat legtöbbször a kókusz és a pálma zsírjából, olajából nyerik ki.
Néhány tulajdonsága: felgyorsítja az anyagcserét, gátolja az öregedést, nem rakódik le zsírpárnaként, mert speciális zsírégető olaj.

Metabolizmus

Az egészséges életmód, edzés, fitnesz témában előszeretettel hangoztatott, tudományosan is hangzó szó jelentése: anyagcsere. Előfordul, hogy valami bonyolultabbat vár az ember megoldás gyanánt…

A szó a test energiatermelő folyamatát jelenti, amikor is a bevitt táplálék az emésztő rendszeren keresztül eljut a sejtekig, ahol a tüdőn át bevitt oxigén segítségével, kémiai úton “elég”, azaz felszabadul az ételben lévő energia. Így működtetjük a testet, ezt a folyamatot nevezik anyagcserének, azaz metabolizmusnak.

Az anyagcsere sebessége egyénről egyénre változó, azt a tempót jelenti, ami alatt a sejtek elégetik a bevitt táplálékot és energiává alakítják.

A metabolizmus a francia anyagcsere szóból érkezett a magyarba, a gallokhoz a görög át és dob szavakból került.

Nassolás

Az a tevékenység, hogy a személy a fő étkezések között, után eszeget. Ez a kifejezés, a német csipeget, torkoskodik szó átvételéből jött a magyar nyelvbe. Széles azon élelmiszerek köre, amit nasinak lehet nevezni.

Protein

Érthetőbben fehérje. A protein a franciából került a magyar nyelvbe, ami egy görög kifejezésre vezethető vissza, görögül elsődleges fontosságút jelent. (Ez mutatja a test számára a fontosságát.)
A test számára a három fő energia forrásból az egyik a fehérje, a másik kettő a zsír és a szénhidrát.

Rost

A biológiában és a táplálkozásban használt meghatározása: azok az emésztést segítő sejtek, amelyeknek a feladata a növények a szilárdabbá tétele. Ez a fajta sejt a növényekben nagy csoportokban fordul elő, a kinézetük is eltér az átlagtól, mert orsószerű, szálas a formájuk.

Szacharid

Lásd szénhidrát.

Szénhidrát

Olyan élelmiszer, amely szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Legegyszerűbb formái a cukrok, bonyolultabbak a keményítők, a legösszetettebbek pedig a rostok. A szervezetbe bekerülő szénhidrátok az emésztés során lebomlanak egyszerű cukrokká, majd a véráramba kerülnek. A szénhidrátok raktározási helyei elég jól láthatók a testen.

A szénhidrátnak több fajtája létezik, az egyik a szőlőcukor (glükóz), a másik a gyümölcs cukor (fruktóz), a harmadik – amit naponta fogyaszt az emberek többsége – a szacharóz, azaz a répacukor. A szőlőcukor, azaz a glükóz fontossága igen nagy, mivel a sejtek energia forrásaként szerepel és az anyagcserében is részt vesz.

Azokat a szénhidrátokat, amelyek több száz vagy több ezer szőlőcukor molekulából épülnek fel, cellulóznak, keményítőnek és poliszacharidoknak is nevezzük. A glikogén is a poliszacharidok közé tartozik. Ez olyan szénhidrát fajta, aminek a feladata a rövid távú energia raktározás.

Szindróma

Az orvosi szakmában használt kifejezés, tünetegyüttes a magyar jelentése. Az adott betegség ismertető jegyeinek az összességnek is lehetne nevezni.
A szó magyarba a tünetegyüttest jelentő latin szóból érkezett, ennek az eredete a görög együtt futás és a pálya szavakban keresendő.

Vércukorszint

A vérben lévő cukor nem más mint glükóz, azaz szőlőcukor. A vércukor szint sok mindent befolyásol a test működése közben, mert a szervezetnek a fő energia forrása.
A vércukorszint azért érdekes, mert a test sejtjeinek a nagy része szőlőcukrot igényel ahhoz, hogy energiát termeljen.
Ami igazán fontossá teszi, hogy az idegrendszer és az agynak a sejtjei működéséhez nemcsak a szőlőcukor szükséges, csak akkor tudnak megfelelően működni, ha a szőlőcukor a vérben egy megfelelő szint felett található.

Zsiradék

A víztaszító, szoba hőmérsékleten könnyedén kenhető anyagokat nevezzük zsíroknak, amely az állatokban és az emberi testben is megtalálható. A fellelési helyük nem merült ki a felsoroltakban, mert a növények magvaiban is megtalálható.
A kémiás meghatározásába nem mennénk bele, mert nem szakmabelieknek elég bonyolult.