Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A ketogén diéta és a zöld-leveles zöldségek I. rész

A ketogén diéta és a zöld-leveles zöldségek I. rész
A ketogén diétában több szerepe is van a zöld-leveles zöldségeknek.
Az első szerepük az, hogy enzimekkel lássák el a szervezetet.
A következő szerepük, hogy biztosítsák a rostokat a szervezet számára.
További szerepük pedig a kálium biztosítása.

Nem sorolnám fel minden szerepüket, mert nagyon hosszú lenne, inkább nézzük meg melyek a legjobb zöld-leveles zöldségek:

A fodros kel:

  • A káposztafélék eredeti alakját leginkább megőrző fodros, más néven leveles kel nem képez fejet. Manapság kevesen ismerik, pedig igen fontos vitaminforrásunk lehet a zöldségekben szűkös téli időszakban. A fodros kelt szupernövénynek tartják, mert rengeteg tápanyagot tartalmaz. Nagyon jó kiegészítője a ketogén életmódnak magas kálium tartalma és kedvező élettani hatásai miatt.
  • A fodros kel többféle vitamin, pl. A-, C-, E-, K- valamint B6-vitamin forrása
  • Relative magas a fehérje és rost tartalma. Az utóbbi segít tisztítani a vastagbelet és védeni az emésztőrendszerünket.
  • Többféle ásványi anyagot tartalmaz, úgy mint a kálium, aminek pótlása nagyon fontos a ketogén diétában. A mangán, amely a ketogén életmódban segít felvenni a tápanyagot az ételekből valamint segít is a szervezetünknek abban, hogy előállítsa az idegrendszerünknek és hormontermelésünknek szükséges zsírsavakat.
  • A kéntartalmú hatóanyagai segítenek a szervezetünk számára, hogy megelőzze a daganatos megbetegedéseket.

Színe sötétzöld, íze kicsit kesernyés, fanyar. Fogyasszuk inkább nyersen, de megpárolva vagy levesbe főzve is nagyon hatékony segítője a ketogén életmódnak valamint egy egészséges test felépítésének.